Mobiel

Uit intranet.amjk.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mobiel

Inleiding

In een periode van vijf jaar is (mede door de Apple iPhone en in tweede instantie de Android-toestellen) een smartphone van een apparaat voor nerds en managers geworden tot een systeem dat volledig ingeburgerd is. Trends die van toepassing zijn op mobiele apparatuur:

 • BYOD – Bring Your Own Device – laat medewerkers hun eigen pc, smartphones en tablets gebruiken. Vaak hebben medewerkers al een smartphone en ze willen die graag gebruiken voor bedrijfsmail en niet rondlopen met meerdere telefoons en tablets. Voor bedrijven bespaart het kosten. Het brengt ook gevaren met zich mee op het gebied van beveiliging, problemen van niet goed werkende systemen en applicaties en daarmee hogere ondersteuningskosten of zelfs verlies van productiviteit.
 • Apps. In 2013 bestond de app store vijf jaar en er zijn inmiddels miljoenen apps beschikbaar. Een app verschaft de mogelijkheid een eenvoudige gebruikersinterface te bieden, gerichte informatie te geven, de organisatie onderscheidend te maken en als softwareproduct beschikbaar te stellen. Over het algemeen is de prijs van een app laag, echter, grote volumes of gratis apps met advertenties kunnen het toch tot een interessant businessmodel maken.
 • Mobiele apparatuur als het universele apparaat voor de besturing van andere systemen. Voor de besturing van een specifiek systeem moet een app worden geïnstalleerd op het mobiele apparaat. Omdat deze apps op een specifieke functie zijn toegespitst, zijn ze meestal eenvoudig te bedienen. Zo kan de app de afstandsbediening van een apparaat eenvoudiger maken of kan een apparaat zonder gebruikersinterface via een app een gebruikersinterface krijgen.
 • Veel functionaliteit wordt ‘mobiel’. Veel applicaties zijn als mobiele toepassing beschikbaar en vaak ook gebruikersvriendelijker. Vergelijk het gemak van betalen via een mobiele app met het betalen via internet en de pc.
 • De mobiele apparatuur wordt steeds krachtiger. Een mobiel van heeft meer verwerkingscapaciteit dan een PC van enige jaren geleden. Het is dan ook niet ondenkbaar dat we in de nabije toekomst ons mobiel in een docking station plaatsen en dan via het aangesloten toetsenbord en muis een volledig werkstation ter beschikking hebben. Zeker in combinatie met cloud diensten en web gebaseerde interfaces is dit zeer goed haalbaar.

Functionaliteit

Architectuur

De elementen van een mobiele omgeving:

 • Mobiele devices
 • Web based applicaties. Responsive web design
 • Apps
 • Mobiel device management
 • Unified Communications

Ontwikkelingen

Mobiel is al enige jaren een belangrijke trend. De groei vlakt inmiddels af omdat enerzijds de technologische vernieuwing beperkt is en anderzijds bijna iedereen over een smartphone beschikt.

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiel:

 • Het mobiele device als universeel werkstation. Bijvoorbeeld met technieken als Microsoft Continuum. Door het mobiele apparaat aan te sluiten op een toestenbord, monitor en muis kan het als normaal werkstation dienen.
 • Virtual Reality. Een aantal VR oplossingen gebruiken het mobiele device als beeldscherm.
 • Augmented Reality. In het camerabeeld van het mobiele apparaat wordt aanvullende informatie getoond.
 • Hololens. Is ook een vorm van Augmented reality. In de bril wordt informatie getoond al dan niet als aanvulling op het werkelijke beeld. De hololens zou in theorie ook werkstations kunnen vervangen. Door het computerbeeld in de bril te projecten en eventueel een virtueel toetsenbord is er geen fysiek beeldscherm nodig.
 • Wearables

Toepassingen

Mobiele technologie biedt een zeer breed scala aan toepassingsmogelijkheden die realiseerbaar zijn met aangepaste websites (responsive) of specifieke apps. Daarnaast zijn er technieken die de mogelijkheden van mobiele technologie uitbreiden zoals beacons.


 
Klantbeleving
Marketing

Aandachtspunten

Status van technologie (HypeFactor)